leibKihnu toidulaud on läbi aegade olnud suhteliselt tagasihoidlik, nagu on olnud üldiselt tavapärane siinse regiooni vanemale taluelule. Igapäevaseks toiduks olid keedetud kartulid hautatud räimedega ning panniliha.

Rukkileib on Läänemere ümbruses väga levinud põhiline toiduaine. Tänapäeval tuuakse enamik toiduinetest Kihnu saarele mandrilt, sealhulgas ka leiba ja saia. Kuid sellegipoolest eelistab kihnlane ka täna süüa eelkõige kodus küpsetatud leiba. Selleks peab iga pere väikest maalappi ja külvab sinna oma rukist, millest peale lõikust ning jahuks jahvatamist kihnu perenaised maitsva leiva küpsetavad. Viimase pikemaks säilimiseks lisatakse taignasse kartuleid, mõnikord ka natuke seapekki või räimeid. Leib jäetakse ahju aegamisi küpsema terveks ööks. Tulemuseks on kergelt suitsutatud ja magusaks muutunud leivapäts. Niisugune lihtne asi nagu omaküpsetatud leib on samuti kihnu elulaadi osa, mis aitab säilitada saareelanike omakandi tunnet.

Saarel süüakse igal kolmapäeval ja laupäeval putru, pühapäeva pealelõunal aga liha või kapsasuppi. Kevadel, kui poolkodustatud kosklad hakkavad pesapaika otsima, seavad kihnlased neile puude otsa tünnid üles. Kosklate munad on kihnlaste ja manijalaste meelest oma tumekollase rebuga väga maitsvad ja neist saab imehead kooki küpsetada.

leib, saiTeatud omapärast tavanditoitu valmistavad üksnes mehed. Jaanipäeva paiku angerja püügi hooaja alguses kogunetakse angerja suppi keetma. Üks mees määratakse kokaks, kes valmistab pajatäie rammusat suppi, milles sibulad, ohtrasti angerjaid, vett ja soola. Tänaseks angerjat enam meres ei ole ja seda traditsiooni järgida ei saa.

Saare parimad kokad kutsutakse pulmadesse peakokkadeks. Nemad peavad hoolitsema kõigi pulmakülaliste – kelle arv võib sadadesse küündida – toitmise eest (nad peavad leidma abilised ametlikult pulmas osalevate noorte neidude seast, kellest saavad omakorda traditsiooni edasikandjad). Üks kohustuslik pulmaroog on magus piimasupp, mis on pulma toitude nimistus viimaseks (seda pakutakse tavapäraselt kolmandal päeval) ning sellega tähistatakse pika pidustuse lõppu. Peale töö lõpetamist jagatakse kokale kingitusi ja teda tantsitatakse erilise pilliloo saatel.

UNESCO pärimuskultuuri meistriteos – Kihnu Kultuuriruum!
Kihnu Kultuuriruum SA / 88003 LINAKÜLA / telefon 5071453 / kultuuriruum [at] kihnu.ee